Festes

Sant Mateu

La nostra parròquia té per Titular Sant Mateu, un Apòstol del qual l'Evangeli no només en dóna el nom sinó que parla del seu ofici , de la seva vocació i de la seva resposta generosa, i és, també, el que dóna nom a un dels 4 evangelis.

Mt 9, 9-13:
Jesús veié tot passant un home que es deia Mateu, assegut al lloc de recaptació d'impostos, i li digué:
-Segueix-me.
Ell s'aixecà i el va seguir.
Després, mentre era a taula a casa seva, van acudir-hi molts publicans i altres pecadors i es posaren a taula amb Jesús i els seus deixebles. Quan els fariseus ho veieren, digueren als deixebles:
-Per què el vostre mestre menja amb els publicans i els pecadors?
Jesús ho va sentir i digué:
-El metge, no el necessiten els qui estan bons, sinó els qui estan malalts. Aneu a aprendre què vol dir allò de: El que jo vull és amor, i no sacrificis. No he vingut a cridar els justos, sinó els pecadors.

Sant Sebastià

El 20 de gener Vallirana està de festa! No hi ha festa més pròpiament valliranenca que la de Sant Sebastià.

Seguint una tradició secular Vallirana celebra Sant Sebastià, com ho prometé solemnement en Vot de Poble. Vers l'any 1854 una pesta de còlera que saccejava el país va arribar a Vallirana. El poble va demanar a Sant Sebastià la seva protecció i féu Vot de Poble. Per Vot de Poble s'entén una prometença col.lectiva, que es feia de forma solemne i pública, mitjançant la qual Vallirana va decidir en aquesta època difícil de la seva història, posar-se sota la protecció de Sant Sebastià. A partir del moment de la promesa, cada any, en la mateixa data, es recorda el fet i es renova el vot.

A Vallirana, doncs, el Vot de Poble està vinculat a l'epidèmia de còlera que feia estralls en la primera meitat del segle XIX. Eren temps d'epidèmies i pesta, temps de dol i misèria. Segons les cròniques de l'època, al poble cada dia morien entre 15 i 20 persones; només en un sol dia al carrer de l'Església en van morir 5. La situació era molt greu.

Fou el 20 de gener de 1855 que es demanà la protecció de Sant Sebastià. El poble es veié alleujat d'aquesta malaltia, i en agraïment s'instituí solemnement el Vot de Poble, barreja de compromís, agraïment i súplica.

Cada any, doncs, en aquesta diada, es recorda aquest episodi de dol, misèria i sofriment, però també de fe i de goig per la malaltia vençuda. El Vot de poble és aquesta barreja de fe i de festa que ultrapassa persones i famílies per abastar tot el nostre poble.

Tres tombs

Festa popular en honor de Sant Antoni Abat.

És també una de les més tradicionals, perquè ja es feia l'any 1916.

L'Agrupació de Carreters de Sant Antoni Abat la va restaurar l'any 1989, però si bé anteriorment els carruatges i les cavalleries eren de Vallirana, amb la reimplantació de la festa són portades d'altres pobles.

En l'actualitat la festa no és el dia del St. Antoni (17 de gener) sinó que per la proximitat de Sant Sebastià s'ha passat al segons diumenge de febrer.